Ofte stillede spørgsmål

På denne side samler vi spørgsmål og svar på de ting, patienter ofte spørger om hos sekretæren eller i klinikken.

Psykiater Peter Mark

Kan udredning foregå udelukkende på video?

Selve udredningen kan godt foregå på video. Men Sundhedsstyrelsen kræver fremmøde, når der skal ske opstart af medicin. Er man efterfølgende stabil, kan psykiateren forlænge medicinen via videosamtale. Men skal der ske ændringer, er fremmøde nødvendig. Ved længere forløb skal der være fremmøde mindst hver tredje måned. 
Når behandlingen er stabil, bliver man afsluttet til egen læge. Det vil sige, at det er din egen praktiserende læge, der står for den videre behandling.

Hvor lang tid går der til udredning, medicin og afslutning?

Fra udredningen starter, går der som regel nogle uger, før medicinsk behandling starter. Det er forskelligt fra person til person, om der skal afprøves flere præparater og styrker af medicinen. For de fleste lader det sig gøre inden for tidsrummet af en udrednings- og behandlingsspakke med fem samtaler. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt med ekstra samtaler.

Må jeg ikke køre bil, når der er rød advarselstrekant på min ADHD-medicin?

Skal Færdselsstyrelsen godkende, at jeg kører bil, når jeg tager ADHD-medicin?

Nej, kun erhvervschauffører har brug for godkendelse.

Kan man lave en udredning for opmærksomhedsforstyrrelse og evt. opstarte medicinsk behandling udelukkende online?

I Danmark kræver Sundhedsstyrelsen, at udredning for ADHD/ADD af voksne foregår ved en speciallæge i psykiatri. Et psykiatrisk udrednings- og behandlingsforløb for ADHD/ADD indeholder tre faser: 

  1. Udredning, test og diagnosticering, herunder vurdering af andre psykiatriske tilstande f.eks. stress, angst, depression, personlighedsforstyrrelse, autisme, misbrug og andet. Typisk 2-3 samtaler á en time.
  2. Opstart af medicinsk behandling herunder afprøvning af 1-3 forskellige præparater.
    Typisk 3-5 gange á 20-25 min
  3. Opfølgning på valgt medicinsk behandling og afslutning til egen læge, der viderefører behandlingen.
    Typisk 2-4 gange á 15 min

Faserne 1+2+3 kan opdeles eller gennemføres i et samlet forløb. Fase 1 og nogle af kontrolsamtalerne under fase 3 kan foregå på video eller telefon.

Fordi Sundhedsstyrelsen har kategoriseret ADHD-medicin som gruppe A-medicin (euforiserende), skal man møde frem til receptudstedelse. Patienter fra Jylland, Fyn, Bornholm m.m. har typisk haft 2 af 5 konsultationer som fremmøde, men der tages forbehold for individuelle forhold.

da_DKDanish